Ik heb in mijn jonge carrière als manager bij AFAS al vele sollicitatiegesprekken mogen voeren. En iedere keer heb je er weer enthousiaste jongens en meiden tussen zitten die je weten te verrassen. Bij AFAS houden we er een “strenge” werving & selectie op na, dit doen wij niet om de sollicitanten te pesten, maar wel om voor beide partijen er het maximale uit te halen.

Na een gesprek van 1 uur, kan je onmogelijk weten of de sollicitant bij jouw bedrijf/afdeling past en weet de sollicitant niet of hij wel binnen deze organisatie thuis hoort of zich überhaupt gaat voelen.

stage-afstuderen-topbanner

Hoe doen wij dit bij AFAS?

Allereerst komt de sollicitatie binnen via onze website www.werkenbijafas.nl Hier kan de sollicitant kiezen voor een “traditionele” sollicitatie of voor video solliciteren. Ja, want hoe kan je nou het beste een goed visitekaartje afgeven…. dat is voor de camera en antwoord geven op de vragen van de CEO van AFAS Bas van der Veldt.

2013-10-04 12_10_01-Cammio

  1. Wat ga jij nu bijdragen aan het succes van AFAS?
  2. Noem eens jouw drie slechtste eigenschappen?
  3. Waarom worden Beleid en Debiel met dezelfde letters geschreven?
  4. Doordenkertje van Bas van AFAS

Hierna wordt een eerste selectie toegepast door onze Personeelsfunctionaris Geert Nieland. Hij bedankt de sollicitant voor zijn sollicitatie en nodigt hem uit of wijst hem af.

Gesprek 1: Hierna volgt het eerste gesprek met Geert, waarbij hij AFAS introduceert van oprichting tot nu en de belangrijke mijlpalen aanhaalt. Daarbij krijgt hij een goede indruk van de sollicitant doordat deze wel of geen vragen stelt en zijn/haar interesse toont.

Gesprek 2: Na het gesprek met Geert gaat de sollicitant bij goed gevolg direct door naar mij (Manager Support) en 1 van de Procesleiders van de afdeling. Dit gesprek wordt gevoerd in onze Chat & Chill ruimtes (voorheen rookruimtes) om een zo ontspannen mogelijke sfeer te creëren waarbij de sollicitant zich volledig op zijn/haar gemak voelt. Tijdens dit gesprek beoordelen we niet de kennis, maar wel of er een fit is (kan zijn) met de afdeling. Belangrijk is dat je enthousiast bent, (goede) vragen stelt, je eigen hebt voorbereid en 100% wilt werken bij AFAS. Bij wederzijdse positiviteit wordt de sollicitant uitgenodigd om een dag mee te draaien op Support.

Meeloopdag: De sollicitant krijgt tijdens zijn meeloopdag een buddy toegewezen uit het team waar hij het beste bij past. Deze dag heeft de sollicitant ook een gesprek met onze directeur Herman Zondag. Zo krijgt de directie ook een indruk van de sollicitant en zal hier zijn feedback over terugkoppelen naar mij. Die dag kan de sollicitant goed beleven hoe het werken is/gaat op de afdeling Support van AFAS en krijgen wij een goede indruk van het enthousiasme (stelt vragen) van de sollicitant. Aan het einde van de dag evalueren we de dag en als alle betrokkene  positief zijn, dan nodigen wij de sollicitant uit voor zijn/haar eindpresentatie. Het komt ook wel eens (sporadisch) voor dat wij een sollicitant al voor de lunch vriendelijk verzoeken om naar huis te gaan. Als er echt niets uitkomt en hij/zij alleen maar aanwezig is, dan is dat niet de toekomstige collega die wij zoeken.

Eindpresentatie: Je krijgt een uitnodigingsmail met hierin handvatten voor de presentatie, die minimaal 15 minuten duurt en hoe jij je verhaal houdt en met welke ondersteuningsmaterialen/programma’s, is een keuze van de sollicitant. In de jury zitten Herman Zondag (directeur), ik (Manager Support), Procesleider, 2 a 3 toekomstige collega’s van Support. Na de presentatie geeft een ieder zijn/haar feedback en op basis van dit alles wordt er een keuze gemaakt om de sollicitant aan te nemen of te bedanken voor de moeite.

Door de deze procedure zien wij dat de kwaliteit van de nieuwe collega’s fors is toegenomen en dat wij in 99% van de gevallen een positieve match hebben. Ben jij nieuwsgierig geworden naar het werken bij AFAS Support en wil jij bovenstaande procedure graag doorlopen, dan nodig ik je graag uit om te solliciteren….

Wil jij IT gerelateerde vraagstukken analyseren en oplossen, ga dan naar de vacature van Medewerker Support Techniek

Geen technisch wonder, maar wel interesse in een baan bij AFAS Support, ga dan naar de vacature van Medewerker Support

Andere vragen op opmerkingen, stuur mij een e-mail of tweet!

Hieronder 2 leuke voorbeelden van sollicitaties bij AFAS Support

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *