Een heerlijke doordeweekse avond, na het werk! Ik zit samen met mijn vrouw aan tafel en onze poes loopt schooierend rondjes om de tafel, want die lust ook wel wat. We nemen elkaars dag door en die is de ene keer interessanter dan de andere, laten we eerlijk zijn. Maar niets is leuker om van elkaar te weten wat je doet en wat je bezig heeft gehouden die dag. Vaak leer je weer zaken van elkaar en geef je elkaar tips & trucs, die je (on)bewust weer toepast in je dagelijkse functioneren.

Het is niet alleen rozengeur en manenschijn aan de eettafel, zoals een ieder weet. Ook zaken die minder zijn passeren de revu of een geplaatste opmerking valt in het verkeerde keelgat. En daarover wil ik mijn hersenspinsels graag met jullie delen, want hoe gaat de ontvanger om met negatieve prikkelingen en positieve prikkelingen. Ik heb van de week geconstateerd (en daarmee zal ik zeker niet de enige zijn) dat de reactie op beide prikkelingen toch erg van elkaar verschillen. Niet zo gek zou je zeggen, maar toen ik erover na ging denken, klopte het niet voor mijn gevoel.

Prikkeling 1: “Wat zie je er leuk en zomers uit, staat je echt goed!”

Prikkeling 2: “Je verslag mistte enige inhoud en onderbouwing”

Prikkeling 1 is positief en prikkeling 2 is opbouwend (negatief) kritisch. En wat ik nu heb opgemerkt, is dat het negatieve/opbouwende vaak voor waar wordt aangenomen. Op deze slak wordt zout gelegd en hierop gaat men altijd door, omdat dit als de waarheid wordt gezien. Het positieve wordt 9 van de 10 keer in twijfel getrokken en de discussies die je na het plaatsen van zo’n opmerking krijgt zijn fors/langdurig.

Dit heeft waarschijnlijk alles met de psyche van de mens te maken (dit gaat mijn pet te boven) en ik constateer dit met mijn boerenverstand.

  1. Is het de onzekerheid van de persoon die wordt benadrukt?
  2. Heeft de persoon hetzelfde ook al gedacht?
  3. Is de mens over het algemeen negatief ingesteld?

Ik ben van mening, dat je ten alle tijden positief in het leven moet staan en ieder (opbouwend) kritisch punt moet accepteren en moet proberen om te zetten in iets positiefs. Maar geniet ook juist van de positieve zaken die je te horen krijgt en accepteer deze ook en trek niet alles in twijfel, omdat je het wellicht zelf anders ziet.

Dus stel gerust de vraag aan je naasten “Wat vind je nu echt van me…?”