Afgelopen april hebben wij onze beleidsdagen gehad met AFAS Support. 3 geweldige dagen, maar de vraag is altijd, wat houd je er aan over? Bas van der Veldt begon zijn betoog met het feit dat Support er strak voor staat en dat er beleidsmatig weinig aan veranderd moet worden. Wel wilde hij ons meenemen in de wereld van presenteren en hoe zijn visie hierop is.

Leren presenteren

De volgende zaken zijn de revue gepasseerd:

 • Waarom leren presenteren?
 • Stappen van presenteren
  1. De inventarisatie
  2. De voorbereiding
  3. De uitvoering
  4. De review

De inventarisatie

De hoofdvraag is en blijft:  “waarom zou iemand naar jou verhaal luisteren?” Ken je publiek! Om hierachter te komen kan je navraag doen bij organisatie van het desbetreffende evenement of wellicht ken je het publiek al. Dit kan zijn bij een bruiloft of vrijgezellenfeestje van je vriend(in), waar je een speech moet geven.

De voorbereiding

“Falen in de voorbereiding is de voorbereiding tot falen”. Bij AFAS hebben wij de KISS methodiek en die voeren we door de gehele organisatie heen. KISS staat voor Keep It Simple Stupid.

Nu je weet wie je publiek is, kan je eenvoudiger over de inhoud nadenken. Het verhaal moet in je botten zitten en jouw verhaal zijn. Dan kom je het meest overtuigend over. Je verhaal personaliseren, door ook een stuk van jezelf in de inhoud aan te brengen, werkt vaak goed!

In powerpoint heb je geweldige mogelijkheden om je presentatie nog aantrekkelijker te maken. Dit doe je niet door middel van veel tekst, maar door juist illustraties te gebruiken. Gebruik dan eigen materiaal, wat jou aanspreekt. Maak hiervoor foto’s of filmpjes, die je verhaal ondersteunen.

Zorg altijd voor een backup plan, want wat als de beamer niet werkt? Druk daarom altijd je sheets af voor een belangrijke presentatie en neem een schoon overhemd mee, voor als je koffie morst! Je moet voorbereid zijn op het ergste….

De uitvoering

“Als je iets verkoopt, moet je eerst jezelf verkopen en ook tijdens een presentatie presenteer je eerst jezelf”.

 1. Wees scherp in de dagen naar de presentatie toe en probeer te visualiseren hoe het zal zijn en hoe de zaal eruit ziet.
 2. Houd ook rekening met het feit dat er zaken fout kunnen gaan tijdens de presentatie en hoe je hierop gaat reageren.
 3. Zorg voor voldoende “eigen tijd” in de dagen voor de presentatie zodat er nog allerlei “leuke dingetjes” in je hoofd schieten.

Op de dag zelf ben je 100% gefocust en doe je alles wat je ook maar kan helpen die dag. Dus trek je favoriete onderbroek aan en je lievelingspak, waar jij je prettig bij voelt.

Als je begint en het is nog wat onwennig, zorg ervoor dat je vroegtijdig een leuke grap maakt. Hierdoor wordt de zaal wat losser en jijzelf ook. Hierdoor is het ijs gebroken en kan er weinig meer misgaan!

De review

“Leren is die menselijke activiteit, die het allerminst behoefte heeft aan manipulatie door anderen”. (Ivan Illich)

Probeer voor jezelf de dag na de presentatie input te krijgen van jouw aanhoorders of van de organisatie. En als je de mogelijkheid hebt gehad om het op te nemen op video, dan zou dat helemaal geweldig zijn. Durf kritisch te zijn naar jezelf en leer van jouw leermomenten.

Uiteindelijk leer je het vak van presenteren alleen maar door het te doen, doen, doen! Natuurlijk heb je knikkende knieën, als je voor het eerst voor een groep staat en zweet je als een otter. Maar spanning hoort er nu eenmaal bij en dat wordt gaandeweg je meerdere presentaties hebt gegeven minder.

Hier op Support doen wij dit ook nu we bovenstaande hebben meegekregen van Bas van der Veldt. Er komen met regelmaat groepen klanten over onze afdeling (met name cursisten) en het is vaste prik dat er dan een enthousiast verhaal wordt gehouden over Support. Voorheen deed ik dat, maar nu doen de Support collega’s dit en die vinden dit geweldig en iedere keer is weer anders en leren zij hiervan. Maar je moet het wel doen….

Support collega die presenteert voor groep klanten

Support collega presenteert

En vergeet niet dat jij uiteindelijk diegene bent, die er het meeste van leert!

Wat onthoud je ervan?